theorie

Autorijschool Shiva

Theorie examen

 

Via rijschool reserveren theorie examen

Een plaats voor het officiële theorie examen kunt u reserveren via uw rijschool.

Zelf reserveren theorie examen

U kunt ook zelf rechtstreeks een plaats reserveren.

Hoe werkt een theorie examen?

Het theorie examen bestaat uit 65 vragen voor de auto waarop je antwoord dient te geven. Er zijn vragen met de antwoordmogelijkheden ja/nee, A/B/C en open vragen waar u een getal dient in te vullen. De vragen verschijnen op monitoren en worden voorgelezen, Het beantwoorden van de vragen doe t u met behulp van een antwoordterminal die zich voor u op tafel bevindt. Van de 65 vragen dien je er minimaal 44 goed te hebben beantwoorden, 13 in de gevaarherkenning en 35 in regels, wetten en inzicht. Na afloop krijgt u gelijk de uitslag . Het examen duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

 

Praktijkexamen

 

Een gewoon praktijkexamen duurt 55 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Ga zitten tot je examinator je roept. Je rijinstructeur mag in de meeste gevallen meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator. Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker het examen bijwoont, bijvoorbeeld vanwege coaching van de examinator. Hierover word je dan vooraf aan je examen geïnformeerd. Het examen verloopt zo:

 

 • Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.
 • Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen.
 • Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.
 • Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof of de lampjes op het dashboard.
 • Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

 

 

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

 

 • je beheersing van de auto
 • kijkgedrag
 • of je goed voorrang verleent
 • inhalen
 • in- en uitvoegen
 • rijden op kruispunten en rotondes
 • bijzondere verrichtingen

 

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

 

Meenemen naar het examen

 

 • Je geldige identiteitsbewijs. Zonder identiteitsbewijs kun je geen examen doen.
 • Heb je voor dit examen een tussentijdse toets afgelegd? Neem dan het adviesformulier van je tussentijdse toets mee.

De examinator kan dit advies bekijken, bijvoorbeeld bij twijfel over een bepaald examenonderdeel.

 • Het formulier ‘Zelfreflectie’. Vul dit van tevoren in. Na het praktijkexamen bespreek je dit formulier met je examinator.
 • De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen. Hierop staan ook de uitzonderingen genoemd voor de benodigde documenten.

 

 

 

De tussentijdse toets

 

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een

goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; het kan je helpen om

eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je

rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep

genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen. Je instructeur rijdt mee.

De TTT duurt even lang als een rijexamen. Na afloop van de toets krijg je een advies

over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de

bijzondere manoeuvres in de TTT voor de auto goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor

dit onderdeel tijdens het eerstvolgend examen.

 

Voor wie geschikt?

 

 1. Als je uiterlijk 1,5 jaar eerder je theorie-examen auto hebt behaald
 2. Als je alvast wilt wennen aan de examensituatie
 3. Als je tips wilt van een CBR-examinator
 4. Als je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen wilt verdienen voor je 'echte' examen

 

 

Vrijstellingen

Je kunt vrijstellingen verdienen voor de bijzondere verrichtingen: omkeren, parkeren of stoppen. Dat betekent dat de examinator je hierop tijdens het praktijkexamen niet meer beoordeelt. Je verdient de vrijstelling alleen voor het eerstvolgende praktijkexamen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

 

BNOR examen

 

Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid

Wanneer je binnen vijf jaar vier keer zakt voor het CBR rijexamen dan moet je de volgende keer een BNOR examen, of staatsexamen doen. Lees hier meer over het rijexamen bij het Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid

Hoe ziet het BNOR examen eruit?

Het BNOR rijexamen is niet gemakkelijker dan het CBR rijexamen. De eisen die het BNOR stelt aan je rijvaardigheid liggen in de wet vast en zijn hetzelfde als bij het CBR.

 

Veel BNOR kandidaten zijn erg zenuwachtig voor het examen. Het BNOR maakt daarom gebruik van andere locaties dan de normale CBR locaties. Ook is er extra tijd beschikbaar. Een BNOR examen duurt 90 minuten. Voorafgaand aan het BNOR examen gaat de examinator een gesprek aan met de kandidaat en eventueel de instructeur. Dit kan gaan over de voorgaande examens die de kandidaat bij het CBR heeft gehad.

De routes zijn hetzelfde als de routes bij een normaal praktijkexamen bij het CBR. Tijdens het rijden doet de examinator er alles aan om jou op je gemak te stellen. Zo nodig wordt het voertuig langs de kant van de weg gezet om de zenuwen tot bedaren te laten komen. De duur van het echte praktijkgedeelte (dus deelnemen aan het verkeer) is in principe niet veel langer dan bij het reguliere verkeersexamen. Na het rijden vindt er een gesprek plaats over de gereden route en wordt de uitslag bekend gemaakt door de examinator van het staatsexamen.

 

 

 

 

 

 

 

Bij rijschoolshiva zijn we van mening dat het behalen van je rijbewijs een leuke ervaring zoude te zijn.